In de Digitale Evolutie Index van de Fletcher School, dat verbonden is aan de Tufts University, scoort Nederland het slechtst. In harde cijfers gezien behoren we nog steeds wel tot de top van landen in de wereldwijde digitale economie, maar in de afgelopen jaren hebben we veel grond moeten prijsgeven. Sterker nog, in de afgelopen vijf jaar heeft geen enkel land zo slecht gepresteerd als Nederland, meldt Harvard Business Review.

De makers van de Index (die hulp kregen van onder meer MasterCard) keken naar consumentenuitgaven, investeringen in de digitale economie, de opkomst van disruptieve nieuwe spelers, de startup-cultuur, de effectiviteit van de overheid en nog veel meer indicatoren. Daaruit blijkt dat Nederland net als bijvoorbeeld Singapore nog steeds in de top 10 van de wereld voorkomt, maar waar Singapore in de laatste vijf jaar enorme stappen voorwaarts neemt, gaat Nederland hard achteruit.

Bezuinigingen van Rutte slecht voor digitale economie

De bezuinigingen van de kabinetten Rutte in die afgelopen jaren hebben de investeringen in het digitale ecosysteem een flinke klap bezorgd. Tevens bleef de consumentenvraag en dus -bestedingen uit en dat had tot gevolg dat investeerders uitkeken naar groener gras bij de buren.

Hier de vijftig landen die in de Index zijn opgenomen. Nederland scoort nog steeds hoog (verticale as) maar ziet tevens de grootste terugval (horizontale as).