In het eerste kwartaal steeg het aantal huishoudens met een voip-aansluiting tot 2,1 miljoen. Dat is een groei van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Het aantal huishoudens met een analoge telefoonaansluiting daalde in het eerste kwartaal met 7,1 procent tot 3,9 miljoen. Dit stelt Telecompaper in zijn kwartaalrapport Dutch Fixed Telephony.

Volgens Kamiel Albrecht, analist bij Telecompaper, is de groei van het aantal voip-abonnementen sterk getemperd. "De groei van voip was in het eerste kwartaal 17 procent. In het vierde en derde kwartaal bedroeg de groei respectievelijk 17 en 29 procent."

Volgens Albrecht zijn vooral de problemen die KPN had met de dienst Internetplusbellen debet aan de daling van de groei. KPN accepteerde hierdoor tijdelijk niet meer dan vijfduizend nieuwe abonnees per week.

Het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van voip via de dsl-lijn is inmiddels wel de één miljoen gepasseerd, aldus Telecompaper. Daarmee laat deze groep een groei van meer dan 20 procent zien vergeleken met een jaar eerder. Het aantal voip-gebruikers via de kabel steeg in dezelfde periode met 13,8 procent tot 993.000.

Volgens de onderzoekers is KPN marktleider in de voip-markt met een marktaandeel van meer dan 30 procent. KPN wordt gevolgd door Chello met 19,3 procent en Casema (11,9 procent). Tele2 en Orange verliezen daarentegen juist marktaandeel.