Webwereld heeft samen met Geenstijl, NU.nl en PC-Active het initiatief genomen om de portemonee van van Brenno de Winter te spekken zodat hij zijn advocaatrekeningen kan betalen. Die komen uit op enkele honderden euro's per uur en in totaal tot nu toe op 2500 euro. De freelance onderzoeksjournalist heeft onder meer voor Webwereld uitgebreid onderzoek gedaan naar de beveiliging van de OV-Chipkaart.

Werk in de knel

Omdat De Winter freelance werkt kan hij niet automatisch rekenen op de steun van een uitgever of omroep om zijn juridische kosten af te dekken. Zelf zegt hij het zo: "Het vervelende is dat ik freelancer ben en dus nu onder druk sta. Waar de NOS 175 miljoen budget heeft om ook advocaten van te betalen, heb ik dat niet. Dat betekent dat ik nu al gestraft ben voor het doen van mijn werk. Dat ze alleen achter mij aangaan, lijkt mij laakbaar en moeilijk te verkopen."

Bovendien voegt hij er vandaag in een verhaal over zijn 4 uur durende verhoor nog aan toe. "Al dagen loop ik met een benauwd gevoel. Want ik mag niet zomaar iets zeggen dat mij verder in de problemen brengt en eigenlijk kan ik mijn werk niet goed doen. De dreiging van een OM en het gevoel dat ik zomaar weken weg kan zijn in een nare cel maken mij bang."

Steun Brenno

De Winter vecht door, maar zijn situatie is nogal penibel omdat hij freelance werkt. Vandaar dat Webwereld samen met andere media oproept De Winter te steunen zodat hij zijn advocaat kan betalen en door kan gaan met zijn werk: namelijk journalistieke onthullingen doen en misstanden aan de kaak stellen.

Wie wil kan een vrijwillige bijdrage storten via Nieuwspost. Er is dus 2500 euro nodig, mocht het tot een vervolging komen dan wordt het bedrag verhoogd. Doen!\

Update 14.29 uur: Binnen een uur na de start van de actie is de 2500 euro met gemak gehaald. Dat geld gaat naar de advocaat van De Winter. We laten de rekening open staan en het geld dat overschiet zal gebruikt worden voor andere persvrijheidsprojecten van De Winter zoals Big Wobber en FOPzone, een documentaire over persvrijheid in Nederland van zijn hand. Dank voor alle donaties!