Ballmer doet zijn uitspraken in een interview met VARBusiness. "Je kunt maar op één manier naar deze mensen kijken: het zijn slechte mensen die de wet overtreden", aldus de Microsoft-topman die bekend staat om zijn vaak gepeperde uitspraken.

"Hackers zijn mensen die honderden miljoenen en miljarden dollars aan schade veroorzaken", meent Ballmer. "En ze laten op geen enkele manier zien dat ze handig, creatief en verstandig zijn."

Ballmer begeeft zich hiermee op glad ijs. Hoewel scriptkiddies (leken die de hacktools van anderen gebruiken) en crackers (criminele hackers) tegenwoordig ook vaak worden aangeduid als 'hacker', is de traditionele betekenis van de term 'hacker': iemand die is geïnteresseerd in (het opzoeken van de grenzen van) techniek.

"Ik wil gewoon graag nieuwe dingen leren", vatte Emmanuel Goldstein (hoofdredacteur van het hackersblad 2600) zijn fascinatie voor techniek ooit samen. "Dat is misschien een beetje egoïstisch, maar ik berokken over het algemeen geen schade. Meestal crasht mijn eigen systeem, niet dat van een ander."

Aan Ballmer zijn verhalen over verschillende soorten 'hackers' echter niet besteed. Ethische hackers deugen wat hem betreft net zomin als mensen die kwaadaardige code verspreiden. Creatief zijn ze hoe dan ook niet. De meeste hackers gebruiken de patch-informatie van Microsoft om software voor het exploiteren van de lekken te maken, stelt de topman.