Microsoft loopt achter op de open-sourcegemeenschap wat betreft cluster computing en met bepaalde servertechnologie├źn, zo vertrouwt hij Cnet toe. Toekomstige Windows-versies moeten dat gat dichten, aldus de topman.

De concurrentie met open-source en in het bijzonder Linux is gebaseerd op technieken en niet op filosofie, vindt de topman. Uiteindelijk is dat in het voordeel van Microsoft, stelt Ballmer, omdat het een gevecht wordt om functionaliteiten. "Het is moeilijk open-source te verslaan op basis van aanschafprijs. Het is niet moeilijk om open-source te verslaan op basis van het totale kostenplaatje, het zogeheten total cost of ownership (tco)."

"Wij kunnen het open-sourcemodel niet omarmen", voegt Ballmer er aan toe. "We zijn een commercieel bedrijf, dat gaat niet samen."

Google

Ballmer vindt dat Google een speciale behandeling wil. Punt van de discussie is de standaard zoekmachine die de nieuwe browser van Microsoft gebruikt, schrijft Cnet. Ballmer belooft dat de huidig ingestelde zoekmachine van de gebruiker niet zal veranderen als deze de browser opwaardeert naar versie 7. "Als je Yahoo hebt gekozen, dan blijft het Yahoo", aldus Ballmer.

"Google wil dat wij de gebruiker een waarschuwing voorschotelen en vragen of hij de standaardzoekmachine wil wijzigen. Vervolgens willen ze dat we een lijst met opties tonen met Google bovenaan de lijst", stelt Ballmer.

In Internet Explorer 7 kan de gebruiker de zoekmachine wijzigen. De lijst met zoekmachines wordt alfabetisch weergegeven en kan door de gebruiker worden aangepast. Google staat in deze lijst dus boven Microsoft zijn eigen zoekmachine MSN, maar onder zoekmachines zoals bijvoorbeeld Ask.com.