Ballmer deed zijn uitlatingen in een interview met de Chicago Sun-Times. De CEO van Microsoft omschreef Linux als 'een kankergezwel dat zichzelf, qua intellectueel eigendom, bevestigt aan alles wat het aanraakt'.

Volgens Ballmer werkt de bij Linux gangbare GPL (General Public License) zodanig dat wanneer een bedrijf één programma volgens dit model ontwikkelt, het alle andere software ook open-source moet maken.De Microsoft-topman verzette zich verder tegen overheidssteun voor de ontwikkeling van open-source software. Dit omdat 'open-source niet beschikbaar is voor commerciële bedrijven'. "De overheid moet werk steunen dat voor iedereen toegankelijk is, maar dat is bij open-source niet zo. Linux bevindt zich niet in het publieke domein.

"De kritiek van Microsoft op open-source is zeker niet nieuw, het bedrijf hanteert al geruime tijd de strategie om nu en dan openlijke kritiek op open-source te uiten. Wel lijkt de toon steeds harder te worden. Dat kan erop wijzen dat het softwareconcern daadwerkelijk last begint te krijgen van Linux, en de opkomst van open-source steeds meer als een reëel gevaar ziet.Voor Microsoft draait alles om de bescherming van het intellectuele eigendom, zo zei Ballmer nog eens in het interview. Dat komt tot uiting in de strijd tegen Linux, maar ook tegen piraterij.

"Het is ons doel mensen te onderwijzen over wat het betekent om intellectueel eigendom te beschermen en er fatsoenlijk voor te betalen. We proberen het klanten te laten weten wanneer zij over de schreef gaan door wat obstakels op het wegdek te plaatsen", aldus Ballmer.Microsoft voerde onlangs een nieuw licentieprogramma in voor zakelijke klanten.

Volgens critici is het plan slechts bedoeld om bedrijven te dwingen vaker hun software te upgraden, en zo de omzet op te stuwen. Bedrijven die dat niet doen zullen volgens analisten aanzienlijk duurder uit zijn dan nu het geval is. Ballmer erkent in het interview een 'prikkel' te willen geven voor upgrades, maar houdt vol dat het nieuwe systeem volgens eigen onderzoek voor 80 procent van de bedrijven niet duurder uitvalt.