Ballmer verklaarde woensdag op een persconferentie in Tokyo dat de releasedatum van Vista mogelijk wordt opgeschoven. "We denken dat we op schema liggen om begin volgend jaar met de distributie te beginnen", aldus Ballmer. "We hebben gepraat over de maand, maar we hebben nu de kans om kritisch te kijken naar alle feedback die we op deze bèta-versie krijgen en om dan de verschijningsdatum te bevestigen of een paar weken op te schuiven."

Ballmer verklaarde dat de road map van hardwareproducenten ook een rol speelt bij de bepaling van het moment waarop Vista in de schappen komt te liggen. "Iets anders waar we met NEC en andere hardwarepartners over praten is wanneer zij Vista graag zien verschijnen – begin of eind januari, of februari. Dus het hangt er vanaf wanneer de volgende roll-over, de volgende wisseling van de machine-cyclus is, en wanneer het beste moment is om de distributie te beginnen op basis van de bèta-feedback."

Volgens Ballmer is het belangrijk om de lancering van het besturingssysteem af te stemmen op de product-planning van pc-makers.

Onlangs voorspelde onderzoeksbureau Gartner dat Vista pas in het tweede kwartaal van 2007 beschikbaar zal zijn voor consumenten. Op basis van berekeningen van Gartner zou Vista namelijk pas in februari aan fabrikanten geleverd kunnen worden, waarna het volgens de analisten nog zo'n twee maanden zou duren voordat de consumentenversie verschijnt.