Apple's futuristische hoofdkantoor, ook wel Apple Campus 2 genoemd, is een architectonisch hoogtepuntje. Het peperdure project brengt op een groot deel van het terrein de bebossing terug, terwijl ook de vorm van het UFO-achtige kantoorgebouw, niet bepaald alledaags is.

Apple werkt al sinds de zomer van 2009 aan het project, dat door vertragingen pas in 2016 gereed is. De kosten worden geschat op circa 5 miljard dollar.

100 procent duurzaam

Het grotendeels glazen gebouw staat ook wel bekend als het 'Ruimteschip'. Het moet onderdak bieden aan zo'n 13.000 medewerkers van Apple en telt onder meer 28.000 vierkante meter aan werkruimte voor R&D, een café voor 3000 mensen, een auditorium, fitness, fietspaden en een boomgaard. Bovendien voldoet aan de droom van Jobs: het gebouw draait voor 100 procent op duurzame energie.

In deze nieuwe video over Campus 2 wordt uitgelegd hoe men van een campus-idee á la Stanford (Steve Jobs inspiratiebron) op één enkel cirkelvormig hoofdkantoor met daarbinnen een gigantisch park is gekomen. Daarbij komt ook de wereldberoemde architect Sir Norman Foster, die het project leidt, aan het woord.


Lees ook: Dit wordt het futuristische hoofdkantoor van Amazon (foto's)