En ja, dat de overleden Steven Jobs moet getuigen is geen macaber grapje: een videogetuigenis van Jobs die is opgenomen vlak voor zijn dood in 2011 zal worden afgespeeld. Jobs legt daarin uit op welke wijze Apple antipiraterijmaatregelen doorvoerde in updates van iTunes en zodoende het voor gebruikers onmogelijk maakte nog muziek af te spelen die via RealPlayer was aangeschaft.

De zaak speelt al sinds 2004, toen Real Networks met de RealPlayer Music Store kwam. Het bedrijf kwam daarnaast met Harmony, een technologie dat het mogelijk maakte muziek die was aangeschaft via RealPlayer af te spelen op de iPod. Daar maakte Apple vervolgens snel een einde aan door met updates van iTunes dergelijke bestanden te weren.

Schade kan oplopen tot een miljard dollar

Real Networks eist nu meer dan 351 miljoen dollar van Apple aan schade die het heeft geleden, maar als een jury de antitrustzaak bewezen acht kan het bedrag verder oplopen naar 1 miljard dollar, heeft CIO Today berekend. Apple heeft overigens de blokkade al enige tijd geleden opgeheven.

Dat de zaak nu pas inhoudelijk wordt behandeld, is omdat een rechter dit jaar heeft besloten dat er genoeg bewijs zou zijn om te zaak voor een jury te brengen. Aan de zijde van Real Networks hebben consumenten en retailer Best Buy zich geschaard in deze zaak.