De beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Jobs opgeroepen om te komen getuigen in de rechtszaak tegen Nancy Heinen, de voormalig advocate van Apple, schrijft persbureau Bloomberg. Zij is in mei 2006 vertrokken kort voordat de SEC een onderzoek naar het optieschandaal binnen Apple aankondigde.

Uit een eerder intern onderzoek van Apple is al naar voren gekomen dat Steve Jobs wel afwist van het antedateren (backdating), maar dat hij er zelf geen financieel voordeel bij had.

Bij het zogeheten 'backdaten' van opties wordt de datum van opties gemanipuleerd waardoor de waarde toeneemt. De datum van deze opties wordt teruggezet naar een moment waarop de opties goedkoop waren, waardoor opties goedkoop kunnen worden gekocht. Op die manier kan er makkelijk winst worden gemaakt op de opties. Backdating is verboden volgens de Amerikaanse wet.

Door het optieschandaal moet Apple waarschijnlijk de financiële resultaten bijstellen over de periode van 1997 tot en met 2002.

De rechtszaak tegen Heinen gaat overigens niet eerder van start dan september 2008. De advocaat van Heinen heeft al om uitstel gevraagd tot maart 2009.