Dat maakte Jobs in een e-mail bekend aan de werknemers van Apple en ook de media. "…Helaas, de nieuwsgierigheid naar mijn persoonlijke gezondheidssituatie blijft een afleiding voor zowel mij als mijn familie, maar ook iedereen bij Apple. Daarbij komt, tijdens de afgelopen week heb ik te horen gekregen dat mijn gezondheidskwesties complexer zijn dan ik in eerste instantie dacht", schrijft Jobs.

Tim Cook zal de dagelijkse leiding bij Apple voorlopig overnemen, maar Jobs blijft wel gewoon ceo. "Als ceo ben ik van plan om betrokken de blijven bij belangrijke strategische beslissingen terwijl ik weg ben."

Direct na het bericht raakte de koers in de nabeurshandel in een vrije val van bijna tien procent.

Anderhalve week geleden meldde Jobs dat hij last heeft van een hormonale afwijking waardoor hij het afgelopen jaar veel gewicht heeft verloren. Toen stelde Jobs dat de remedie is volgens hem relatief eenvoudig was.

In 2004 werd een tumor uit zijn alvleesklier verwijderd. Sindsdien is zijn gezondheidssituatie veelvuldig voer voor speculatie en geruchten, wat vaak leidde tot koersschommelingen.