Sinds enige tijd heerst er felle animositeit tussen Adobe en Apple. Apple weigert Flash toe te laten op zijn iPhone en iPad platform, tot groot chagrijn van Adobe.

Het conflict heeft nu een voorlopig hoogtepunt bereikt met een enorme tirade van niemand minder dan Steve Jobs, de charismatische topman van Apple.

Flash is voltooid verleden tijd

In een open brief geeft Steve Jobs 6 redenen waarom de iPhone en iPad geen Flash ondersteunen. Een aantal van Jobs' kritiekpunten hebben we wel eens vaker uit Cupertino gehoord. Zo zou Flash de nummer 1 reden zijn waarom Macs crashen, en is de software notoir onveilig, schrijft Jobs.

Dan is er de batterijduur. Volgens Jobs kan een iPhone op een volle batterij 10 uur video's met de H.264-codec (zonder Flash) tonen, terwijl mét Flash na 5 uur de batterij op is.

Niet voor mobiel

Verder somt Jobs vele redenen op waarom Flash niet geschikt is voor mobiele apparaten zonder muis. Veel sites met Flash zijn afhankelijk van rollovers met pop-up menu's, iets waar je met een iPad niet op zit te wachten.

Ook vraagt Jobs zich af wat Adobe nou wil met Flash voor mobiel. "Eerst zou Flash begin 2009 op smartphones komen, toen de tweede helft van 2009, daarna begin 2010 en nu is het tweede helft 2010. Het zal uiteindelijk wel komen, maar ik ben blij dat we er niet op gewacht hebben. Wie weet hoe het zal presteren?"

Gesloten en gecontroleerd

De kritiek van Jobs dat Adobe gesloten is en zelf controle wil houden is hoogst ironisch, aangezien Apple bekend staat om dichtgetimmerde systemen en dictatoriale controle op bijvoorbeeld de App Store.

De conclusie van Jobs is hard en verwijtend: "Misschien moet Adobe zich meer concentreren op het maken van goede HTML5 tools voor de toekomst en minder op het bekritiseren van Apple omdat het verleden achter zich laat."