De in juni opgestapte ceo van Palm, Ed Colligan, heeft het voorstel van Apple-ceo Steve Jobs voor een ongeschreven regeling afgewezen. Colligan vond een dergelijke overeenkomst "fout en waarschijnlijk ook illegaal", meldt nieuwsdienst Bloomberg. De Palm-ceo heeft nog wel even lichte concessies overwogen voor het eventuele aannemen van Apple-werknemers.

Angst voor ronselen

Jobs deed het voorstel aan Colligan net nadat de iPhone op de markt kwam en kort nadat Palm voormalig Apple-topman Jon Rubinstein had ingehuurd. Rubinstein is verantwoordelijk voor de gloednieuwe Palm Pre-smartphone, die de smartphonemaker uit het slop moet halen. De oud-Apple-werknemer is sinds juni ceo van Palm. Hij was ruim 15 jaar in dienst bij Apple en stapte in 2006 op nadat hij de iPod-divisie had geleid.

Apple-ceo Jobs zou bang zijn geweest dat Rubinstein zou gaan ronselen onder zijn oud-collega's, die nog werken bij de iPhone-producent. Concrete invulling is er aan het anti-wegkaapvoorstel toen niet gegeven, maar Jobs stipte wel aan dat zijn bedrijf meer patenten en geld heeft dan Palm. Dat voor het geval de twee ooit tot een juridische strijd zouden komen.

Google weigerde niet

Apple en Google blijken wel een onderlinge, stille regeling te hebben om geen talent van elkaar weg te kapen. De vraag is of die overeenkomst nog staat nu de twee bedrijven meer met elkaar concurreren en Google-ceo Eric Schmidt niet langer zitting heeft in de 'board of directors' van Apple.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt nu de kwestie van onderlinge afspraken tussen ict-bedrijven over het niet-wegkapen van elkaars talent. Dit omvat ondernemingen als Apple, Google en Yahoo. De hechte relatie tussen Apple en Google heeft eerder al antitrustaandacht getrokken. Palm verklaart dat Justitie geen contact met het bedrijf heeft opgenomen hierover.