Jobs deed deze harde uitspraken tijdens een interview met Jim Goldman van televisiezender CNBC afgelopen week. Hoewel Jobs niet bekend staat om zijn subtiliteit en tact, laat hij zich voor het eerst zo duidelijk uit over beide onderwerpen, analyseert BetaNews.

Zune waardig alternatief?

Robbie Bachs, binnen Microsoft verantwoordelijk voor de Zune, had eerder bepleit dat de nieuwe versie van Microsofts mediaspeler een waardig alternatief vormt voor de iPod. Jobs reageerde gepikeerd en verbijsterd op deze opmerkingen: "Was hij onder invloed van drugs misschien? Ik bedoel, ken je ook maar één persoon die een Zune heeft aangeschaft?"

Downloadmarkt ontwikkeld

Ook op het gebied van de oorlog tussen Blu-ray en HD DVD had Jobs een harde en duidelijke mening: "Blu-ray heeft de strijd der formaten zonder twijfel gewonnen. Maar het ziet ernaar uit dat het er uiteindelijk niet meer toe zal doen, omdat de markt van HD downloads zich inmiddels behoorlijk heeft ontwikkeld."

Jobs reageert daarmee op verschillende analisten die in de afgelopen maanden veel kritiek hebben gehad op de oorlog tussen de twee mediadragers. Critici beweren dat de standaardenstrijd een impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de markt voor HD downloads.

Geruchten

Tijdens het interview ging Jobs ook in op de geruchten over een mogelijk afgeketste iPhone deal met China Mobile. Jobs verwees deze naar het rijk der fabelen: "Mensen verzinnen dit soort dingen gewoon. Er is ooit één vertegenwoordiger van het bedrijf bij ons geweest. Er hebben nooit onderhandelingen plaatsgevonden".

Tot slot sprak Jobs ook nog over de totstandkoming van de revolutionaire MacBook Air: "Intel heeft een fantastische klus geklaard door de snelle Core 2 Duo processor te minimaliseren. Maar het heeft veel tijd, geld en energie gekost om op dit punt te komen. Er zijn wel honderd verschillende modellen gemaakt."