Deze groei blijkt uit het vierde jaarlijkse rapport van Telecompaper over de Nederlandse glasvezelmarkt. De groei is met name indrukwekkend vanwege de toenemende druk van concurrerende technologieën.

Geremd door concurrentie

Dat omvat zowel DSL, met VDSL2, als de kabel, met de uitrol van Docsis 3.0. Die twee toepassingen van nieuwe technologie voor de 'oude' verbindingen zorgt voor aanzienlijk hogere netwerksnelheden. Bovendien is daar nog verdere groei mogelijk. Bell Labs heeft net onthuld dat met nieuwe technologie op DSL snelheden van 300 Mbps zijn te halen.

Het is niet alleen de concurrentie die glasvezel relatief inperkt. Ook de economische crisis zorgt ook voor een remming op de groei in 2009. Toch ligt het aantal huishoudens dat is uitgerust met glasvezel op 5,7 procent van alle huishoudens. Overigens is het aanwezig zijn van een aansluiting niet gelijk aan het gebruik ervan. Slechts 2,4 procent van alle huishoudens had eind 2009 een abonnement op een glasvezelverbinding.

‘70 gemeenten eind 2010’

Volgens Telecompaper is de groei van FttH nog niet ten einde. Het baseert dit op het feit dat diverse gemeenten zich in de eerste maanden van 2010 hebben aangemeld met plannen voor de uitrol van glasvezel. De verwachting is dan ook dat het aantal gemeenten met glasvezel eind dit jaar is gegroeid tot 70.

Telecompaper voorspelt verder dat het aantal ‘homes passed’, dus huishoudens die vlakbij glasnetten liggen en dus goedkoop zijn aan te sluiten, eind 2014 op 32 procent ligt. Daarbij is dan 19 procent van alle huishoudens ook abonnee.

Nu ten koste van de kabel

Marktleider op de glasvezelmarkt is zonder twijfel Reggefiber. Volgens de cijfers van eind 2009 heeft het bedrijf 93 procent van de 'homes passed' in handen en 83 procent van de abonnees. Verwacht wordt dat in de loop van dit jaar nieuwkomer CIF, onder beheer van Rabo Bouwfonds, de nummer twee wordt op de Nederlandse markt.

Hoewel de uitrol van FttH in 2009 is vertraagd door de concurrentie van kabel, zijn het vooral de kabelbedrijven die dit jaar marktaandeel moeten inleveren aan FttH volgens onderzoek van het consumentenpanel van Telecompaper.