De onafhankelijke stichting, die tot 2006 Stichting Bescherming KPN heette, had deze maand al openlijk twijfels geuit over de overnameplannen van América Móvil. Het bod van die Mexicaanse telco leidde tot zorgen over de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit van KPN-onderdelen. De intenties van Móvil waren niet duidelijk, aldus de stichting.

Interventie om stakeholders te beschermen

Deze twijfels en kritiek zijn nu omgezet in daden. Het beschermingsorgaan, dat nog stamt van de privatisering in 1994 van de Koninklijke PTT Nederland N.V., heeft zijn recht uitgeoefend om preferente aandelen B te verzilveren. Hierdoor heeft het in een keer bijna 4,3 miljard aandelen in handen, wat neerkomt op "nagenoeg 50 procent van het aantal uitstaande en stemgerechtigde aandelen", meldt de stichting in een donderdagavond plots uitgegeven persbericht (PDF). Vrijdagochtend volgt er een persconferentie over de blokkering van de dreigende overname.

De organisatie verklaart dat het "tot deze interventie is gekomen om de belangen van KPN en de met haar verbonden stakeholders" veilig te stellen. Die belanghebbenden omvatten naast aandeelhouders ook "werknemers, klanten, vakorganisaties en de Nederlandse samenleving als geheel". Volgens de stichting staan de belangen van deze groepen op het spel door de agressieve overnameplannen van América Móvil.

'Willens en wetens vijandelijke benadering'

Dat telecombedrijf, van miljardair Carlos Slim, zou namelijk "willens en wetens hebben gekozen voor een vijandelijke benadering". De stichting wijst erop dat Móvil niet eerst met KPN heeft gepraat om tot een formeel fusieprotocol te komen. Verder heeft de aandelenopkoper zonder overleg met KPN een biedingsbericht opgesteld en dat ter goedkeuring ingediend bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

"Daardoor is bij diverse stakeholders onzekerheid ontstaan over hun positie." De Stichting stelt dat América Móvil zich aan de regels moet houden en dus zo snel mogelijk moet gaan onderhandelen met het bestuur van KPN én met de Nederlandse overheid.

Werkgelegenheid, strategie, concurrentiekracht

Daarbij wijst de dwarsligger voor Carlos Slim erop dat de in Nederland gehanteerde best practice van achtereenvolgens fusieprotocol, biedingsbericht en position paper helder inzicht moet verschaffen. Dit betreft dan niet alleen een bod en de onderbouwing daarvan, maar ook juist afspraken voor de onderneming en dochters, naast werknemers, grote en kleine aandeelhouders, plus andere belanghebbenden.

Dat laatste omvat ook de Nederlandse overheid vanwege "de borging van vitale publieke belangen". Concreet gaat om zaken als "werkgelegenheid, strategische koers, governance, infrastructuur, technologie en concurrentiekracht". De stichting haalt nog uit: "América Móvil’s handelwijze staat hier haaks op".