De rechtszaak was aangespannen door Stichting de Thuiskopie omdat de handelaren geen thuiskopievergoeding hadden afgedragen over de cd's en dvd's die zij verkochten.

Naast de boete moeten de twee Belgen bovendien een bedrag van 414.000 euro aan achterstallige vergoeding betalen. Ook zijn ze veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van 20.000 euro.

De twee veroordeelden zijn tijdens de HCC Dagen in 2004 al gepakt. Hierbij werd destijds een grote partij blanco dragers in beslag genomen.

Mede naar aanleiding van deze inbeslagname bepaalde een kort gedingrechter in september 2005 al dat de handelaren openheid van zaken moesten geven aan Stichting de Thuiskopie.

Ook in de bodemprocedure blijft deze uitspraak nu overeind. Bovendien heeft de rechter bepaald dat de mannen de thuiskopievergoeding alsnog moeten betalen en de hoogte van de boete vastgesteld.

Als het duo in de toekomst blijft handelen in blanco dragers zonder hier de verschuldigde heffing over af te dragen, moeten zij een dwangsom van 10.000 euro per dag of duizend euro per schijfje betalen.