Dit meldt Reuters. Google begon de omstreden dienst twee jaar geleden en probeert sindsdien uitgevers te bewegen hun titels gratis beschikbaar te stellen. Veel uitgevers weigerden en gaven aan dat de boekenzoekdienst tot piraterij en misbruik van auteursrechtelijk beschermd werk zou leiden, maar een aantal uitgevers herziet zijn mening.

"Google Book Search heeft ons geholpen om klanten te maken van zoekers", aldus online sales-directeur Colleen Scollans van Oxford University Press tegenover het persbureau. Volgens Scollans was de stijging in de verkoopaantallen dankzij het Google-project 'significant'.

Google geeft zelf geen gegevens vrij over de gebruikersaantallen van Google Book Search. De dienst toont verschillende willekeurige pagina's uit boeken in de database die overeenkomen met de opgegeven zoekterm. Naast de afgebeelde pagina's staan links naar winkels die het boek online verkopen.

Directeur John Makinson van uitgeverij Penguin is minder enthousiast over de inkomsten uit Google's dienst. Hij roemt met name het effect van de samenwerking met webshop Amazon. De zoekfunctie van Amazon laat gebruikers de inhoud van een boek doorzoeken en biedt ook voorbeeldpagina's.

Andere uitgevers zijn echter lovend over Google Book Search, zoals het Duitse De Gruyter en koffietafelboek-uitgever Teneues. Beide bedrijven verklaren tegenover het persbureau dat ze veel extra inkomsten halen uit de 'koop dit boek'-link in de Google-dienst.