Het vertrek van de twee kan niet los worden gezien van de troonswisseling. Nadat Satya Nadella begin februari officieel de derde CEO van Microsoft werd, is de stoelendans begonnen. Nadat eerst topvrouw Julie Larson-Green plaats moest maken voor verloren zoon en oud Nokia-CEO Stephen Elop, vertrekken nu nog twee leden van het Senior Leaders-team: topvrouw Tami Reller en voormalig Skype CEO Tony Bates, meldt Re/Code.

Microsoft zou het vertrek van de twee dinsdag officieel bekend maken. De opvolgers heten Chris Capossela, die de marketingtaken van Tami Reller overneemt en ook advertenties in zijn takenpakket krijgt, en Eric Rudder die in ieder geval voorlopig de verantwoordelijkheden van Bates overneemt. De voormalig CEO van Skype heeft Nadella volgens bronnen van Re/Code laten weten dat hij zich niet voor langere tijd aan Microsoft wil verbinden.

Machtsstrijd verloren

Maar Bates was één van de serieuze (interne) kandidaten om CEO Steve Ballmer op te volgen. Zijn vertrek mag daarom geen verrassing heten. Zeker niet gezien de diverse CEO-aanbiedingen (waaronder bij GoPro) die hij de afgelopen tijd heeft gekregen.

Het vertrek van Reller, een bekend Ballmer-adept, komt na een mooie carrière in Redmond. Zij bekleedde diverse topfuncties bij Microsoft, waaronder als CFO en binnen het Windows-team, waarbij het promoten van het Windows 8 haar laatste wapenfeit is.

Lees ook: Machtsverschuiving Microsoft-top: topvrouw gedegradeerd