De pc-markt krimpt voor het vijfde kwartaal op een rij. De beoogde opleving aan het begin van de zomer is uitgebleven. De verkooppunten zitten met een hoop systemen van vorige kwartalen opgescheept en zijn een stuk voorzichtiger geworden met de aanschaf van nieuwe pc’s.

Historisch dieptepunt

Onderzoeksbureau’s Gartner en IDC hebben cijfers vrijgegeven over de pc-markt en komen allebei uit op een nieuwe forse krimp. IDC komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit op een daling van 11,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar tekent daarbij aan dat dit een marginaal minder sterke daling is dan werd verwacht. Gartner komt uit op een daling van 10,6 procent in vergelijking met vorig jaar.

Beide onderzoeksbureau’s stellen dat de vraag naar Windows 8-systemen wereldwijd achterblijft. Ook vinden consumenten het moeilijk de aanschafprijs van Ultrabooks te rechtvaardigen gezien de economische crisis. Daarnaast is er stevige concurrentie van tablets en andere form-factors.

Geen back-to-school-opleving

In Europa blijft de vraag naar pc’s zwak, terwijl tablets nog altijd in zwang zijn. Leveranciers zitten nog met een pc-voorraad te kijken van het eerdere kwartaal, zo stelt IDC, waardoor zij minder nieuwe systemen inkochten en de aandacht richtten op de afzet van eerder aangeschafte pc’s.

Normaal gesproken zorgt juni voor een opleving met het oog op de periode waarin pc’s worden aangeschaft voor het nieuwe schooljaar. IDC stelt dat winkels een stuk voorzichtiger zijn geworden met de aankoop van nieuwe systemen vanwege de grote voorraad die ze nog hebben. De opleving in juni is dan ook uitgebleven.

VS presteert beter

In de Verenigde Staten verloopt de daling minder dramatisch. De markt krimpt daar 1,9 procent en dat is volgens IDC te danken aan een lager volume in 2012 en de afzet van oude pc’s. Winkels hebben dus minder last van een oude voorraad.

Ook is er een groter aanbod aan Windows 8-systemen in de VS en migreren meer consumenten en bedrijven van XP naar Windows 7, wat zorgt voor een boost.