Interxion, een Nederlandse aanbieder van colocatie met twintig datacenters in elf Europese landen, haalde zijn certificaat vier jaar geleden.

"We zijn altijd erg blij geweest met Suntone”, zegt group managing director Anthony Fay. "In tegenstelling tot andere certificaten was dit niet alleen een standaard voor de operationele processen, maar ook voor de lay-out en het ontwerp van het datacenter."

Ook Stefan Van den Steen, productmanager housing bij Belgacom, betreurt het. "Suntone was het enige certificaat specifiek voor het datacenter. We vinden het jammer dat het er niet meer is."

De Belgische telco heeft het certificaat nu bijna drie jaar. Dit voorjaar vond een hercertificering plaats die nog twee jaar geldig is. Een andere klant is Schuberg Philis, dat het certificaat drie jaar geleden haalde.

Weggesneden

Dat Sun stopt met Suntone ligt in ieder geval niet aan de moordende concurrentie, een gebrek aan kwaliteit of ontevreden klanten. "Er zijn wel andere certificeringen geweest”, vertelt Fay. "De meeste zijn verdwenen. Wat er over is, zijn geen benchmarks met een audit. Sun bood een certificaat met alles erop en eraan."

Fay noemt de iso-standaarden als voorbeeld. "Daarbij hoef je alleen vast te leggen wat er is, maar de standaard stelt zelf verder geen eisen. Zelf zijn we een van de founding members van The Uptime Institute. Dat ontwikkelt wel richtlijnen en een classificatie voor colocatiecentra, maar voorziet niet in een certificaat."

"Suntone is technisch erg goed”, stelt Fay. "Omdat het teveel gekoppeld is aan één merk, is het nooit echt doorgebroken. Bovendien werd het nooit volledig omarmd door Sun zelf. Zij zagen Suntone vooral als een marketinginstrument. Nu Sun in een moeilijke tijd zit, wordt dit weggesneden omdat het niet tot de kernactiviteiten behoort."

Behoefte

Met het einde van Suntone zeggen gebruikers met een echt probleem te blijven zitten. "Er is wel behoefte aan een dergelijk certificaat", aldus Fay. "Er wordt op dit moment heel veel gebouwd en iedereen vraagt zich af aan welke eisen zijn datacenter zou moeten voldoen."

"Er is op dit moment geen goed alternatief. We gaan voor alle datacenters naar iso. Daarnaast zullen we EBK meer gaan gebruiken. Dat is een Zwitserse benchmark voor datacenters in de bankwereld. Maar wij gaan die ook toepassen in de andere tien landen waar we actief zijn."

Voor Belgacom geldt hetzelfde. "We bekijken op dit ogenblik welk certificaat het meest aansluit bij onze business", vertelt Van den Steen.

Daarbij stelt het bedrijf drie belangrijke eisen. Het moet commercieel te gebruiken zijn als kwaliteitsgarantie, leveranciers op kwaliteit kunnen toetsen en moet Belgacom een onafhankelijke kijk bieden op mogelijke actiepunten tot verbetering. "Dat maakt een certificaat ideaal om de service en werkmethodes continu te verbeteren. Het houdt je scherp als er af en toe controleurs langskomen."

Welk certificaat het uiteindelijk gaat worden kan Van den Steen nog niet zeggen. "Het probleem is dat er geen echt standaardcertificaat is. We zijn nu op zoek naar een itil-gebaseerd certificaat. Belgacom is daarover in gesprek met een aantal partijen. Een definitieve beslissing hierover zal echter pas in de loop van 2007 genomen worden."

In het ongewisse

De exacte details over het stopzetten van het Suntone-programma blijven een raadsel. Niet alleen de klanten tasten in het duister, zelfs leverancier Sun heeft aan een maand niet genoeg om informatie te achterhalen of een reactie te geven.

Fay denkt dat het ergens komend jaar is. "Ik weet het niet. We hebben voor 2007 nog niet betaald en gaan dat ook niet meer doen."

Volgens Van den Steen doet Sun op dit moment al geen certificeringen meer. "Dit houdt in dat voor de houders van een certificaat dat nu afloopt er geen nieuw certificaat meer uitgereikt wordt. Voor Belgacom is het huidige certificaat echter nog geldig tot april 2008. Dit is meteen ook de deadline die we hebben om een ander te behalen." Bron: Techworld