"Het netwerk is zwaarbelast, waardoor de systemen heel traag werken", vertelt Mengs Gerritsen, hoofd communicatie politie IJsselland. Het probleem is niet zozeer de invoer als wel de verwerking van de gegevens.

Als noodmaatregel heeft de politie het besloten een "quotum" aan medewerkers toegang te geven tot administratieve systemen. "We stellen een maximum in, dat we langzaam verhogen om te kijken wat het netwerk aankan."

Niet landelijk

Korpsen in Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe en Gelderland hebben al sinds vorige week last van een computerstoring, die maandagochtend nog steeds voortduurt. Korpsen in de rest van het land ondervinden geen netwerkproblemen.

Er is geen relatie met het landelijk gebruikte en felbekritisteerde invoersysteem Basis Voorziening Handhaving. "Als dat het geval is, dan hadden alle korpsen er last van. Dat is niet zo."

Geen virus of hack

VTSPN, de ict-organisatie van de politie, laat bij monde van een woordvoerder weten dat het nog zoekt naar de oorzaak. Er zou geen sprake zijn van een hack of virus.

Door de netwerkproblemen moeten medewerkers van de politie lang wachten tot ze ingelogd zijn, soms wel een half uur. Ook loopt de verwerking van gegevens stroef; van papieren aangiftes invoeren tot salarisadministratie. De achterstanden zijn niet zodanig dat burgers last hebben van de storing, zegt de politiewoordvoerder.

Internetaangiftes wel

De netwerkstoring heeft geen invloed op 112 of C2000, aldus de woordvoerder. Ook aangiftes die burgers via internet doen, komen gewoon door.