Ebay heeft de softwarefout niet in detail toegelicht, behalve dat een foutief algoritme dat verantwoordelijk is voor de interactie tussen Skype-gebruikers en het Skype-netwerk mogelijk de oorzaak is.

Hoofd technologie Kurt Sauer moest donderdag toegeven dat zijn team er ook nog niet helemaal achter is. Geruchten dat het Ebay-netwerk is gehackt worden met klem tegengesproken.

Toch zijn door Columbia University al eens eerder problemen met de authenticatie van Skype geconstateerd. Anderen denken dat de recente softwarereparaties van Microsoft voor Windows deze week voor de problemen hebben gezorgd.

De storing, die vrijdagmorgen nog altijd niet helemaal was verholpen, treft het grootste deel van het Skype-netwerk. Er zijn meldingen uit onder meer Nederland, Zuid Korea, Finland, Duitsland, Brazili├ź, Colombia en de VS. Aanvankelijk waren er donderdag nog drie miljoen gebruikers online, tijdens lunchtijd waren dat er nog maar 500.000.

De storing had zelfs invloed op de beurskoers van het moederbedrijf Ebay: het bedrijf werd in een klap zo'n 1 miljard dollar armer.

De storing van Skype is overigens wel uitzonderlijk. De laatste grote storing dateert van oktober 2005, toen de dienst er slechts enkele uren uit lag.

De voip-dienst heeft wereldwijd 220 miljoen gebruikers, waarvan er 5 tot 6 miljoen en soms 9 miljoen tegelijk online zijn. Skype begint daarmee voor sommige gebruikers even onmisbaar te worden als een vaste of mobiele telefoonlijn. Ook veel kleine bedrijven gebruiken Skype voor hun communicatie. Grote bedrijven lijken niet gedupeerd.

De meeste ondernemingen verbieden het gebruik van Skype. Bovendien kent Skype nog geen Service Level Agreements (SLA).