Het probleem lijkt zich te concentreren rond het netwerk van Terremark, de hostingprovider die ook Webwereld huisvest. Voor sommige Webwereld-bezoekers is de site dan ook slecht bereikbaar. Volgens de woordvoerder van Terremark gaat het om "een paar procent" van de Nederlandse internetters die geen of slechte verbinding krijgt met de sites die draaien bij Terremark. Het gaat dan eerder om twee procent dan om vijftien procent.

Oorzaak onbekend

Het gaat bijvoorbeeld om alle sites van Sanoma Digital zoals Nu.nl, Nujij.nl en Nusport.nl, maar ook om alle sites van Webwereld-uitgever IDG en de site van het Financieele Dagblad. Waar het probleem precies zit is onduidelijk. Terremark is op dit moment het hele netwerk aan het doorlichten om te kijken waar het mis gaat.

"Het klinkt misschien een beetje raar. Maar het probleem is niet groot genoeg om precies te zien waar het mis gaat." Daarmee bedoelt de woordvoerder dat de storing relatief te klein is om duidelijk op de radar te komen van de storingssystemen.

Er is 'iets aan de hand'

Het probleem concentreert zich niet in een enkel datacenter, er is door het gehele netwerk rondom Terremark "iets aan de hand". Het gaat mis in de verbinding tussen diens datacenters en de rest van de wereld. De hoster zoekt op dit moment uit wat er precies aan de hand is.

De Online Development-afdeling van IDG Nederland heeft contact gehad met de storingsdient van Terremark. Die dienst zegt inmiddels een 'source & destination' gevonden te hebben. Dat houdt in dat de technici van Terremark nu goed kunnen controleren (troubleshooten) wat er precies fout gaat.

Meldingen over de storing komen binnen van abonnees van Ziggo, UPC en T-Mobile. Ook Priority Telecom, de zakelijke isp-tak van UPC, heeft last van de storing. Dat betekent echter niet dat alle klanten van die providers een probleem hebben met het bereiken van deze sites. Een zegsman van UPC meldt dat er bij de klantenservice geen klachten bekend zijn over dit probleem.

Sinds dit weekend

De problemen rondom de bij Terremark gehoste sites spelen al sinds dit weekend. "Daarna is het verkeer weer heel snel teruggegaan naar normaal waardoor je op dat moment ook weer niet kunt zien wat er aan de hand is", aldus Terremark. Sommige sites, zoals Webwereld, doen het tussentijds weer wel, voor sommige internetters.

Hoe lang deze storing gaat duren, is nog niet bekend. Daarvoor moet eerst de oorzaak gevonden worden. Tot die tijd is het niet mogelijk om te zien waar en bij wie het probleem precies ligt. UPC biedt daarom aan om samen met Terremark het probleem te bekijken, mocht dit zinnig zijn. "Het aanbod staat", zegt de woordvoerder van UPC.