De afdelingen van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder hebben sinds woensdagochtend 09.00 uur last van een groot netwerkprobleem. De storing in Alkmaar is rond 11.00 uur hersteld, maar in Gemini zijn de problemen om 14.00 uur nog altijd niet opgelost.

Beide ziekenhuizen zijn nog altijd op zoek naar de exacte oorzaak van de storing en doen tot die tijd geen verdere mededelingen. Zij benadrukken wel dat de netwerkstoring geen grote gevolgen heeft gehad voor patiënten.

Noodprocedure op gang

In zowel Den-Helder als Alkmaar moesten noodprocedures in gang gezet worden. De spoedeisende hulp van het MCA is daarbij twee uur gesloten geweest voor complexe trauma-, dotter- en neurotraumapatienten.

Op de poliklinieken kon wel door worden gewerkt met pen en papier, zo meldt woordvoerster Joke Bart van het MCA. Haar collega Diana van der Salm van het Gemini Ziekenhuis verwijst voor alle vragen over de storing door naar de eigen website.

Volgens de ziekenhuizen zelf zijn grote gevolgen uitgebleven. Dat komt doordat het woensdagochtend volgens de ambulancedienst erg rustig was. Volgens het MCA konden alle operaties worden afgemaakt. “Een aantal is uitgesteld en geen enkele operatie is afgelast", schrijft het ziekenhuis in een eerste nieuwsbericht op de website.

Fusie IT-afdelingen

De twee ziekenhuizen zijn in 2008 bestuurlijk gefuseerd onder de naam MCA Gemini Groep. Eén van de gevolgen daarvan is het samenvoegen van ondersteunende afdelingen, zoals ook de ICT-afdeling. Vragen van Webwereld over de connectie tussen beide ziekenhuisnetwerken konden woensdagmiddag niet beantwoord worden. Bart: “We zijn nog steeds op zoek naar de oorzaak. Dat heeft op dit moment voorrang."

Update 17.27 uur: Het Gemini Ziekenhuis meldt dat de computersystemen sinds 15.15 uur weer werken. Over de exacte oorzaak of oplossing doet het ziekenhuis op dit moment geen mededelingen.

"In de tweede helft van de middag kon het operatieprogramma weer worden voortgezet en konden de meest dringende operaties worden uitgevoerd", valt te lezen in de verklaring op de website. Het ziekenhuis betreurt de overlast voor patiënten en medewerkers en biedt hiervoor publiekelijk excuses aan.