De omvang van de storing is nog niet geheel duidelijk, maar zou een flink deel van de klanten treffen. Er kan geen dataverbinding worden opgezet of als dat wel lukt, wordt er geen data ontvangen of verzonden. De oorzaak is nog onbekend. "Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om te achterhalen wat de oorzaak van de storing is en deze te verhelpen", meldt de operator.

Twee weken geleden zorgde een forse storing bij Vodafone voor veel klachten en lichte chaos. Zo reden de Utrechtse trams een dag niet, omdat hun communicatiesysteem via Vodafone loopt. De storing duurde anderhalve dag.

Die storing bleek te wijten aan een falend failover-systeem op de gateways waarover al het Vodafone-verkeer loopt.

Update 12.02 uur: Vodafone meldt dat de datastoring is opgelost. "De storing die vanochtend vroeg ontdekt werd bleek het gevolg van onderhoudswerkzaamheden vannacht. Een minderheid van de klanten die gebruik maakte van het UMTS-netwerk ondervond mogelijkerwijs moeilijkheden bij het gebruik van mobiel internet in verschillende delen van het land. Deze storing heeft geen relatie met de landelijke storing van vorige maand," aldus het bedrijf in een verklaring.