Google meldt in de statusupdates over deze cloudstoring dat "minder dan 50 procent" van alle Gmail-gebruikers is geraakt door de vertraagde bezorging van mail. De internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG maakt uit die formulering op dat bijna de helft van alle gebruikers is getroffen. Google's gratis maildienst heeft wereldwijd zo'n 425 miljoen gebruikers.

Bijna eenderde van alle mails

Verder laat Google in de storingsmeldingen weten dat 29,1 procent van alle Gmail-berichten met enig uitstel zijn afgeleverd. De gemiddelde vertraging daarbij was slechts 2,6 procent, "maar sommige mail was langer vertraagd". De internetfirma geeft geen maximum op voor het uitstel van de mailbezorging.

Naast latere aflevering dan gebruikelijk voor mailberichten heeft de storing ook gezorgd voor problemen met attachments. Bijgevoegde bestanden bij mails die eenmaal waren aangekomen, bleken niet altijd toegankelijk. Gebruikers konden hun ontvangen attachments niet downloaden. De storing is in de loop van gisteren wel flink verergerd: aanvankelijk meldde Google dat 0,024 procent van alle Gmail-gebruikers is geraakt. Dat is uiteindelijk uitgekomen op "minder dan 50%".

Ook Google Docs en Presentation haperden

Gedurende de Gmail-storing hebben ook Google's webapps Docs (voor tekstverwerking) en Presentation (voor presentaties) last gehad van serviceproblemen. Het is niet bekend wat de oorzaak of oorzaken zijn voor deze cloudhaperingen. Google verwijst de IDG News Service slechts naar de pagina met statusupdates.