Omnikassa, een betalingssysteem voor webwinkeliers dat door Rabobank wordt geleverd, heeft sinds zaterdag te maken met een storing, In eerste instantie gaf de applicatie een melding dat het niet beschikbaar was. Nadat dat probleem was opgelost, bleven winkeliers echter nog steeds verstoken van een terugkoppeling. Daardoor werd niet duidelijk of bestellingen van klanten daadwerkelijk waren betaald.

Winkeliers weten niet van betaling

Rabobank zegt dat winkeliers inmiddels op de hoogte zijn gebracht van de storing. “De betalingen worden wel gedaan, maar de winkelier krijgt daar geen terugkoppeling van", zegt woordvoerder René Loman van Rabobank. “We hebben het eerste euvel, dat zich vanaf zaterdag voordeed, verholpen, maar zijn nu nog bezig om de terugkoppeling weer te herstellen."

Omnikassa vervangt sinds juli iDeal voor webwinkeliers. De Rabobank zegt ermee alle belangrijke betaalmethoden uit binnen- en buitenland te ondersteunen. Behalve iDeal zijn dat MasterCard en Visa, Maestro, acceptgiro, rembours, MiniTix en incasso. Volgens Loman kunnen webwinkeliers naast Omnikassa nog steeds kiezen voor andere betaalmogelijkheden op de eigen site. Hij kon niet vertellen hoeveel webwinkeliers al van Omnikassa gebruik maken.

Update 15.34: De storing is inmiddels verholpen, zegt Rabobank. "De iDeal-transacties in de Rabo OmniKassa zijn weer zichtbaar en de ondernemer krijgt real-time informatie over de succesvolle betaling", zegt woordvoerder Loman. "Alle webwinkeliers met een Rabo OmniKassa ontvangen vandaag een email met een vermelding dat de storing is opgelost."

De verstoring kwam door een probleem bij de terugmelding van transacties aan winkelier, zegt Loman. "Daardoor bleef een order ten onrechte als 'onbetaald' geregistreerd staan."