Geeksphone heeft twee Firefox-smartphones uitgebracht voor ontwikkelaars, de Keon van 91 euro en de Peak van 149 euro. Op de eerste dag dat de apparaten voor het eerst te koop worden aangeboden, is de Spaanse fabrikant meteen door zijn voorraad heen van de goedkoopste versie.

"De aanvankelijke verwachtingen zijn overtroffen", meldt Geeksphone-woordvoerder María Eugenia Domínguez aan Webwereld. "Toestellen zullen over enkele uren weer op voorraad zijn." Volgens The Next Web kan Geeksphone 5000 toestellen per dag produceren.

Low-end smartphones

De Geeksphone Keon is het instapmodel met een scherm van 3,5 inch en een 1GHz Snapdragon-processor van chipfabrikant Qualcomm. De iets luxere uitvoering, Peak, heeft een dualcore-processor en een qHD-scherm van 4,3 inch. Het is de eerste hardware waarmee ontwikkelaars hun apps voor het nieuwe OS kunnen testen.

Smartphones met het besturingssysteem Firefox OS zijn gericht op de onderkant van de smartphonemarkt en worden vooral in de landen uitgerold waar wordt overgestapt van featurephones op smartphones. Bijvoorbeeld in Zuid-Amerika liggen nog kansen voor fabrikanten om onder de vechtprijzen van goedkope Android-mobieltjes te zitten.

Brazilië eerst

Firefox OS draait HTML5-apps en zet in eerste instantie in op Brazilië. Dat is een logische keuze voor deze instapmodellen, omdat Brazilië nog altijd een populaire markt is voor featurephones. Analisten verwachten dat ook dit land de komende jaren de omwenteling maakt naar smartphones en daarbij zijn goedkope varianten gewild.

Mozilla zet met het OS wel in op populaire apps en app-winkel Firefox Marketplace is van meet af aan al uitgerust met populaire apps als Facebook, Twitter en Nokia’s HERE als kaartapplicatie. Fabrikant ZTE heeft overigens aangekondigd nog dit jaar een Firefox-smartphone uit te willen brengen voor de Europese markt.