Vrijdag kunnen wereldwijd ruim vijftienhonderd providers vanaf elf uur 's morgens de aanvragen van hun klanten bij de Belgische domeinnaambeheerder Eurid indienen.

Marek Bosman van hostingprovider Vip Internet verwacht een behoorlijke drukte. Wij hebben een 'flink aantal' inschrijvingen binnengekregen. Hoeveel precies weet hij niet. "Ik verwacht dat Eurid binnen enkele dagen vele honderdduizenden .eu-domeinaanvragen zal moeten verwerken."

Bosman denkt dat veel EU-burgers graag een Europese domeinnaam willen omdat hun gewenste .nl- of .com-adres al bezet was of omdat het wel een aansprekend adres is. "Ik denk dat veel mensen hun kans wagen om de naam te claimen die ze hebben gemist in de .nl- of .com-variant."

Fases

Ook Chris Vermeulen, directeur van Alphamega Hosting, denkt dat het deze keer veel drukker wordt dan bij de vorige twee fases waarbij merkenhouders en bedrijven een aanvraag konden indienen.

"Dat komt natuurlijk in de eerste plaats doordat meer mensen nu kunnen inschrijven op een .eu-domeinnaam. En omdat het aantal registrars inmiddels is uitgebreid tot ongeveer 1500", aldus Vermeulen. "Tot gisteren hebben we bestellingen aangenomen." Hoeveel aanvragen voor .eu-registraties er binnen zijn gekomen, wil Vermeulen niet zeggen.

Bij provider Argeweb zijn ze ook druk met de voorbereiding van de eu-domeinnaamregistraties. "We hebben al duizenden voorregistraties in de wachtrij staan bij Argeweb voor de landrush-periode."

De inschrijving voor .eu-domeinnamen begon op 7 december. In de eerste fase mochten alleen merkhouders en overheden een naam claimen. In de tweede fase, vanaf 7 februari, was het de beurt aan bedrijven. Volgens Eurid zijn er bij de eerste twee fases meer dan 340.000 aanvragen ingediend.