Consumenten konden sinds woensdag een pre-order plaatsen voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, dat op 22 oktober zal verschijnen. Inwoners van de 'grote landen' zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk konden de software bovendien met fikse korting bestellen: 77 procent voor Windows Home Premium E, en 65 procent voor Windows Professional E.

Volgens Amazon bestelden kopers in de eerste acht uur meer exemplaren van Windows 7 dan in de 17 weken dat Windows Vista in de voorverkoop lag, meldt de BBC. De server van Microsofts webwinkel bezweek tweemaal onder de bestellingen.

Uitverkocht

Amazon Frankrijk meldt inmiddels dat de aanbieding 'tijdelijk niet op voorraad' is. Bij Amazon Duitsland betalen consumenten inmiddels weer de reguliere prijs als zij de software vooraf willen bestellen en in Engeland is bestellen helemaal niet meer mogelijk.

De Britse site van Microsoft toont op de voorpagina nog wel de aanbieding, maar wie vervolgens de winkel van de softwaregigant bezoekt ziet daar hogere prijzen dan op de voorpagina worden beloofd.

In Nederland kan Windows wel vooraf worden besteld, maar geeft de firma geen korting. Marketingmanager Ralf Becks van Microsoft Nederland kan niet zeggen hoeveel exemplaren er hier zijn besteld, maar vertelt er wel bij dat "de server hier niet heeft platgelegen."

Wel korting voor bedrijven

Voor zakelijke gebruikers zal Microsoft de software vanaf 1 september met korting aanbieden. De aanbieding werd eerder deze week aangekondigd. In tegenstelling tot de consumentenkorting, geldt de bedrijfskorting wel voor Nederland, zegt Becks tegen Webwereld. De firma moet de exacte voorwaarden voor Nederland nog uitwerken, maar de korting bedraagt ten minste 15 procent.