Een online petitie die 35.000 handtekeningen wilde verzamelen om Google ertoe te bewegen Google Reader niet af te schaffen, heeft in een mum van tijd zijn beoogde doel gehaald. Dat is daarom inmiddels opgehoogd naar 50.000 en is momenteel hard op weg deze drempel te halen. Google voert wel vaker schoonmaakacties uit om impopulaire diensten te verwijderen, maar niet eerder bracht zo'n actie zo'n reactie teweeg.

Petitie loopt goed

Google maakte al eerder onder meer een eind aan diensten als Google Wave, Google Labs en Google Desktop. Vooral die laatste bracht reacties teweeg van gebruikers die de startpagina wilden behouden, maar dat was een kleine beweging. De reacties op het verdwijnen van Google Reader zijn een stuk heftiger en de petitie haalt er elk half uur duizenden handtekeningen bij.

Online petities zijn vooral het laatste jaar een populair pressiemiddel geworden, zo ondervond ook het Witte Huis toen het moest reageren op een petitie om een Death Star te bouwen. Volgens de eigen regels van team Obama, moest de overheid een officiële reactie opstellen als een petitie meer dan 25.000 handtekeningen behaalden. Direct na het Death Star-incident werd dat verhoogd naar 100.000. Overigens is op deze site ook een - zij het tot nu toe weinig succesvolle - petitie gestart om de Amerikaanse overheid ertoe te zetten Google's schrapactie terug te draaien.

Reader levert niks op

De reden dat Google de RSS-lezer schrapt, is volgens een van de makers dat er niet verdiend wordt aan Google Reader. Een petitie zal daar niet veel verandering in brengen. Volgens Reader-ontwikkelaar Chris Wetherell zijn er verdienmodellen voor handen, maar toonde Google daar nooit veel interesse in. Het bedrijf zou meer willen inzetten op allerlei functies van het sociale netwerk Google+.

Google Reader is trending op Twitter. Met de hashtag SaveGoogleReader roepen twitteraars anderen op de petitie te tekenen om de RSS-lezer voor een roemloze ondergang te behoeden. Twitteraars posten al een video van de toch al zo veel gebruikte boze Hitler die zijn onvrede betuigt en fans maakten een site bringbackgooglereader.com waar een GIFje draait van Annie uit Community. Diverse initiatieven zijn verzameld op de haastig in het leven geroepen website savegooglereader.com.

Gebruik teruggelopen

Volgens Google is de beslissing om Reader te beëindigen gebaseerd op het teruglopende gebruik van de dienst. "Er is een aantal alternatieven op de markt, ook los van Google", zegt woordvoerder Mark Jansen van Google. "We willen onze gebruikers de kans bieden op een makkelijke overgang, en denken dat de periode van vier maanden voldoende tijd biedt voor onze gebruikers om een goed alternatief uit te zoeken. Zie ook de mogelijkheden die we bieden met Takeout." Op de ophef na de aankondiging heeft het bedrijf nog niet gereageerd.

Lees ook: 7 alternatieven voor Google Reader op Computerworld.nl