Zowel de nieuwe versies van Ubuntu Linux voor pc's als die voor servers zijn vanaf donderdag te downloaden via de Ubuntu-site.

BBC in Ubuntu

Aan de nieuwe versies zijn een flinke reeks alpha's en een bèta-versie voorafgegaan. Een van de noviteiten is de Guest-mogelijkheid, waarmee gebruikers hun computer aan iemand kunnen lenen, bijvoorbeeld om snel even e-mail te checken, zonder dat daarvoor programma's of instellingen hoeven te worden aangepast.

Gebruikers zijn in staat om Ubuntu Linux op een usb-stick zetten, zodat zij het kunnen meenemen en op iedere machine kunnen draaien. Een voordeel hiervan is dat zij hun data op dezelfde drager kunnen zetten. Verder is multimediale content van de BBC gratis beschikbaar gesteld voor gebruikers van Ubuntu 8.10 via de ingebouwde Totem Movie Player en Rhythmbox. Hiervoor is dus geen browser nodig.

'Ubuntu is mainstream'

De server-versie van het besturingssysteem bevat onder meer een Virtual Machine Builder, waarmee snel virtuele systemen kunnen worden opgezet via de commandoregel. Daarnaast is er volledige Java-ondersteuning en is het mogelijk gedeelten te versleutelen zodat daar gevoelige informatie kan worden opgeslagen.

Jane Silber van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, roemt de nieuwe mogelijkheden voor beide versies van het besturingssysteem. Vooral de content van de BBC noemt zij opmerkelijk. "Het betekent dat de Britse omroep erkent dat Ubuntu en Linux mainstream zijn geworden. Ook is het een signaal dat gebruikers content niet alleen meer via de browser hoeven te bekijken", aldus Silber.