Het in Berkeley, Californië, gevestigde Earthmine werkt aan een technologie die verder gaat dan Street View van Google Maps, zo meldt TechCrunch.

In Street View zijn 3D-beelden op straatniveau beschikbaar van Amerikaanse steden als San Francisco, Las Vegas en New York. Net als Google verzamelt Earthmine data door met speciale camera's uitgeruste auto's door stedelijk gebied te laten rijden, zoals te zien is op een demonstratiefilmpje.

John Ristevski, een van de oprichters van Earthmine, verwacht een grote stad als San Francisco in een maand te kunnen vastleggen. Zijn bedrijf verwerkt die gegevens met een speciale technologie waardoor een hoger kwaliteitsniveau kan worden bereikt. Hierdoor zijn de beelden niet alleen meer gedetailleerd, maar is het ook mogelijk deze beter te indexeren.

Earthmine kan informatie koppelen aan de straatbeelden, bijvoorbeeld over de omvang en locatie van vuilnisbakken, bomen of putdeksels. Ook kan gis-informatie worden toegevoegd. De technologie is meer bedoeld voor grote ondernemingen en overheid dan voor de doorsnee consument, die hoogstwaarschijnlijk niet staat te springen om de exacte maten van een vuilnisbak te weten.

Earthmine is gedemonstreerd op de laatste DemoFall, maar er is nog geen eindproduct gereed. Het bedrijf, waarin tot nog toe een miljoen dollar is geïnvesteerd, wil uiteindelijk licenties van de 3D-kaarten gaan verkopen. Mogelijke klanten zijn dan stedelijke overheden, grote verzekeraars en transportbedrijven maar ook andere technologiebedrijven als RedFin of Zillow.