Google test later dit jaar in San Francisco namelijk een nieuwe betaaldienst: Google Hands Free. Hoewel er nog weinig details bekend zijn, prikkelde het bedrijf alvast de zinnen op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O. Want het nieuwe betaalplatform Android Pay lijkt pas een opstapje naar de volgende manier van betalen: zonder handen.

Google Hands Free werkt vermoedelijk op basis van locatietechnologie zoals Apple's iBeacon, waarmee apparaten communiceren via Bluetooth Low Energy (BLE), en geofencing. Een klant arriveert in een winkel, waar de beacon van zijn of haar smartphone automatisch communiceert met het betaalsysteem van de winkelier.

Alleen wat roepen

Je wordt ingecheckt en krijgt desgewenst notificaties met aanbiedingen. Bij het betalen hoef je de winkelier vervolgens alleen te vertellen dat je met in dit geval Google betaalt. Het systeem herkent de klant immers. Ook de bon ontvang je elektronisch. Het concept zagen we ook al opduiken bij PayPal en eerder nog in 2011 bij Square.

Een betaalsysteem zonder handen roept uiteraard opnieuw privacy- en securityissues op. Google belooft in ieder geval alvast dat winkeliers van Google Hands Free-betalers geen volledige rekeninggegevens ontvangen en dat ongebruikelijke betalingen worden gesignaleerd.