In januari werden er honderden .com en .org domeinen offline gehaald door de Department of Homeland Security, met instemming van de rechter. Dit gebeurde zonder waarschuwing en per gerechtelijk bevel direct bij de registry, de beheerder van een topleveldomein. De sites zouden massaal en op criminele wijze inbreuk plegen op auteursrechten. Niet toevallig vond de operatie plaats vlak voor de Superbowl.

Legaal in eigen land

De meest opvallende zaak was het offline halen van de domeinen rojadirecta.com en rojadirecta.org, en vermaarde sportsite die linkt naar verschillende streams van sportevenementen van grote Amerikaanse competities zoals de NBA, MLB en NFL. Hoewel de Spaanse rechter tot twee keer toe oordeelde dat de site legaal is, werd rojadirecta toch offline gedwongen door de Amerikaanse rechter.

ICE offline

Maar de eigenaar van Rojadirecta, Puerto80, vecht terug en is zelf een rechtszaak begonnen om de geconfisqueerde domeinen weer terug te krijgen, meldt TechDirt.

Discussieforum met links

“De overheid heeft niet aangetoond, en kan ook helemaal niet aantonen, dat Rojadirecta inbreuk maakt op auteursrechten, laat staan op criminele wijze. We zijn een discussieforum waar gelinkt wordt naar reeds bestaande content op het internet, aldus Puerto80 in de aanklacht. Door de domeinen offline te halen is strijdig met de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de Grondwet, claimt het bedrijf.

Het is de eerste keer dat er een rechtszaak wordt aangespannen tegen de omstreden praktijk van domeinen offline halen bij de registry. Met deze truc zijn honderden site offline gehaald, zonder waarschuwing aan de eigenaren van de site, direct bij de registry. .Org, .net en .com worden namelijk allemaal gerund door Amerikaanse bedrijven, en vallen dus onder de Amerikaanse jurisdictie.

Misbruik van jurisdictie

Critici vinden dat Amerika op deze manier zijn jurisdictie misbruikt. Veel sites zijn buitenlands en ook nog eens vooral gericht op niet-Amerikanen. Deze manier van domeinconfiscatie zou in strijd zijn met de rechtsbeginselen, omdat de sites niet in de VS zijn gevestigd en zich ook niet hebben kunnen verdedigen voor de rechter.

Ook in de VS zelf is het massale offensief 'Operation In Our Sites', omstreden. Onder meer senator Ron Wyden maakt zich zorgen dat het in beslag nemen van de sites het rechtssysteem omzeilt en noemt het een alarmerende ontwikkeling die nog niet eerder is gezien in deze breedte en potentieel bereik.

Puerto80 zegt dat dat aantal bezoekers sterk is gedaald door de confiscaties. De .es versie van Rojadirecta is overigens gewoon online gebleven.