De in 2006 gestarte Video Working Group zoekt een oplossing om de verwachte vlucht van on-demand kijken via internet op te vangen. Door middel van dedicated videoservers bij isp's moet de distributie van video efficiënter plaatsvinden. Simpel gezegd: providers zetten populaire programma's zoals Boer Zoekt Vrouw en RTL Boulevard op zoveel mogelijk lokale servers. Dat betekent dat content minder tussenstations hoeft te volgen om bij de eindgebruiker aan te komen. Dit kan enorm schelen in netwerkbelasting én kosten.

Het project verloopt om een aantal redenen trager dan gepland, erkent Jan Paul Dekker, lid van de werkgroep Video Working Group en manager Techniek Interactief bij RTL. "De groei van het internet is niet meer zo significant als het was, wat het prioriteit van het project minder groot maakt. Je merkt aan alle partijen dat de urgentie er nog niet is. De netwerken doen het nog, internet zit nog niet vol, zo redeneren ze."

Content delivery network

Ook moet de noodzakelijke documentatie worden afgerond, zegt Dekker. "Er is iemand door knooppunt AMS-IX ingehuurd om de documentatie af te ronden. Dat zou begin augustus afgerond moeten zijn. In dat stuk staat bijvoorbeeld hoe contentaanbieders hun content moeten afleveren aan het content delivery network, en hoe dat bij de clients [isp's, red.] wordt afgespeeld."

De eerste pilot is gedaan bij KPN en XS4ALL, die ook partners in de testfase zijn. Dekker: "We proberen in eerste instantie de problematiek rond on-demand programma's van Uitzending Gemist en RTL Gemist op te lossen. Met live streams zijn we nog niet mee bezig, maar dat is makkelijker op te lossen. Live streams zijn makkelijker te verplaatsen, omdat je de bestanden niet hoeft te verplaatsen. Je hoeft alleen de stream door te geven vanuit een meer decentraal punt op het netwerk."

Televisie met internet

Dekker hoopt dat er ergens eind dit jaar een paar uitgebreidere pilots te draaien met de decentrale serveroplossing. Hij zegt dat absoluut noodzakelijk is om oplossingen te bedenken voordat video on demand echt losbarst. "Met de introductie van televisie's met internet, zoals de Philips Net TV, zal de problematiek alleen maar toenemen. Je moet nu beginnen met oplossingen. Er komt een wereld aan waar mensen veel meer videocontent gaan bekijken dan nu het geval is."

In het verleden leidden de livestreams bij grote sportevenementen nog wel eens tot problemen bij isp's. In 2007 waren er bij de NOS Tour de France maximaal 48.000 gelijktijdige kijkers die zorgden voor een stroom van 40 gigabit per seconde. Bij 30.000 kijkers begonnen zich problemen voor te doen. En ook in maart dit jaar zorgde een livewedstrijd van Ajax voor opstoppingen op de netwerken.

Steeds dikkere pijpen

Egon Verharen, coordinator R&D bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en ook lid van de Video Working Group, denkt dat isp's uiteindelijk allemaal wel zullen meewerken aan het decentrale distributiemodel.

"Als het zo doorgaat en de knelpunten vollopen moeten isp's steeds dikkere pijpen aanleggen. Ze moeten dan afspraken op uitwisselknooppunten maken die misschien helemaal niet nodig zijn als je een gedecentraliseerd model hebt. Bovendien krijgen de isp's meer controle over het verspreiden van video naar hun eigen gebruikers. Dat lijkt me alleen maar voordeliger", aldus Verharen.