Het dagelijks bestuur van de Stadregio Amsterdam heeft besloten dat per 1 januari ook de realtime reisdata van streekvervoerders EBS en Connexxion vrijkomt. De open data is dynamisch en kent net als eerder bij vervoersbedrijf GVB geen restricties voor applicatie-ontwikkelaars of overige gebruikers. Dat betekent dat alle informatie ook opgeslagen mag worden.

De open data komt beschikbaar via het project openOV van Stichting OpenGeo. Ontwikkelaars of onderzoekers kunnen de databank ND-OV raadplegen, iets wat al 20.000 gebruikers hebben gedaan volgens voorzitter Stefan de Konink van OpenGeo. Dat kan leiden tot succesvolle start-ups zoals de Android-applicatie OVinfo, dat ruim 18.000 actieve gebruikers heeft.

Verrijken van kaartapplicaties

Datastromen kunnen gebruikt worden voor het verrijken van kaarten of het maken van betere routeplanners. De toestemming tot opslag maakt bovendien uitgebreide analyse mogelijk. Ook kan men al langer informatie opvragen over parkeren, bewaakte fietsstallingen, taxistandplaatsen en zoals nu in de winter welke routes strooiwagens rijden.

De beschikbare dynamische data bevat nu bus- en traminformatie. Daarmee zijn actuele reistijden en vertragingen altijd beschikbaar. Het metrovervoer wordt nog altijd als statische data aangeleverd, iets waar volgens OpenGeo in 2013 verandering in komt. De NS kent als spoorwegbedrijf zijn eigen API, waarbij het gebruik wel voorwaarden kent.

Vervoerders willen controle

Vervoerders staan niet allemaal te springen om de actuele data vrij te geven. Vaak willen zij zelf de controle houden, in plaats van iedereen te informeren hoeveel ritten zijn vertraagd of uitgevallen. Daarnaast voorkomt het dat concurrenten bij aanbestedingen precies weten hoeveel voertuigen een concurrent nodig heeft.

Amsterdam kent een voortrekkersrol in open data. Sinds maart 2012 staat het als eerste regio van Nederland gebruikers toe om alles te doen met open data. “Haaglanden is daar inmiddels ook bijgekomen. Aan de NDOV is zojuist ook een eerste grote dataset vrijgegeven met reisinformatie voor heel Nederland", aldus de Konink, die samen met een team van 10 mensen werkt aan het volledig publiekelijk beschikbaar stellen van nationale reisinformatie.