De Britten zijn van plan belastingontwijkende multinationals toch geld uit de zakken te kloppen. Mocht een bedrijf duidelijk een grote omzet halen uit de verkopen in Groot-Brittannië, maar door internationale belastingverdragen de belasting over die omzet te kunnen omzeilen, wordt er toch een aanslag van 25 procent op de winst gelegd, zo luidt het voorstel van de Britse regering aan het parlement.

Volgens Cnet wordt het voorstel al de Google-tax genoemd, omdat met name grote technologiebedrijven dergelijke belastingconstructies hanteren. Verder is het bekend dat Starbucks de Britse belastingen ontwijkt door de vestigingen aldaar te laten betalen voor het gebruik van de Starbucks-franchise (merk, winkelaankleding) aan een Nederlandse postbus-BV dat het intellectueel eigendom beheert. Daarover hoeft in Nederland nauwelijks belasting te worden betaald.

Waar blijft Nederland?

Eerder al liet de Ierse regering weten te werken aan maatregelen om de zo geheten Double Irish with a Dutch Sandwich tegen te gaan. Die constructie maakt het mogelijk dat internationale (tech)bedrijven een Europees hoofdkantoor opzetten in Ierland om hun winsten weg te sluizen via Amsterdam naar belastingparadijzen in het Caribisch gebied.

De Britten denken zeker een miljard pond extra belasting te kunnen binnenhalen in de komende vijf jaar. De wet gaat in april komend jaar in. Dat Groot-Brittannie zich hard maakt voor een strengere aanpak van de belastingontwijking in Europa is logisch: de Britten verliezen op dat punt veel. In Nederland is de urgentie minder, aangezien wij bovenmatig profiteren.