Vorige maand nam het Huis al de Internet Spyware Prevention Act aan. Waar deze zogeheten I-Spy op brede steun kan rekenen van technologiebedrijven, is de woensdag aangenomen Spy Act meer omstreden, zo meldt The Register.

"Zoals het wetsontwerp er nu uitziet, zou elke website op internet gereguleerd worden en moet elke site die persoonlijke informatie verzameld een vooraankondiging in de vorm van een pop-up venster tonen", aldus Mike Zaneis, vice-president van de Interactive Advertising Bureau en tegenstander van de wet tegenover Cnet. Critici vrezen dat onder andere het gebruik van cookies onder vuur ligt door de wet.

De Spy Act stelt voor om straffen uit te delen aan iedereen die ervoor zorgt dat software op pc's geïnstalleerd wordt zonder dat de pc-gebruiker vooraf op de hoogte gesteld wordt en om toestemming is gevraagd. Ook roept het voorstel op tot straffen tegen het verspreiden van software die probeert om de beveiliging van pc's te omzeilen en heimelijk persoonlijke informatie te versturen.

De Spy Act moet nog goedgekeurd worden door de Senaat. Ondertussen scharen technologiebedrijven zich achter de mildere I-Spy Prevention Act.