In nieuwe regels die op 1 januari van dit jaar zijn ingegaan, staat dat het voor vliegtuigpassagiers die reizen via de Verenigde Staten niet langer is toegestaan om losse lithiumbatterijen mee te nemen in bagage die wordt ingecheckt, meldt Information Week. In plaats daarvan wordt passagiers verzocht om dergelijke losse batterijen mee te nemen in de handbagage in originele verpakking of in verzegelde plastic zakken.

De regels gelden niet voor batterijen die al in een apparaat zijn ingebouwd zoals de accu van een mobiele telefoon of een laptop. Deze mogen wel gewoon worden ingecheckt.

Brandgevaar

Het nieuwe reglement is opgesteld om het risico van branden in vliegtuigen, veroorzaakt door lithiumbatterijen, te verkleinen. Recent onderzoek van de Federal Aviation Administration (FAA) heeft namelijk uitgewezen dat de blussystemen in het laadruim van vliegtuigen niet in staat zijn om dit soort branden te blussen.

Lithiumbatterijen hebben slechts een kleine vuurbron nodig om te ontbranden en de plastic huls kan tijdens zo'n brand verschillende batterijen aan elkaar smelten, waardoor een groot en fel vuur kan ontstaan. Een batterij die wordt meegenomen in handbagage brengt minder risico met zich mee omdat deze niet in bulk wordt meegenomen. Bovendien kan een eventuele ontbranding snel worden geblust door cabinepersoneel.

Lastig

Volgens The New York Times vallen de maatregelen wel mee en hebben ze alleen effect op mensen die werkzaam zijn in de audiovisuele industrie. De batterijen die de FAA als gevaarlijk beschouwt, zijn namelijk batterijen die meer dan 8 gram aan lithium bevatten. Vrijwel alle accu's in laptops en mobiele telefoons komen ver onder deze grens uit en zouden dus geen probleem moeten vormen.

Oppassen

Hoewel het juridisch gezien dan geen probleem zou moeten zijn om batterijen mee te nemen, blijft het toch oppassen. Of zoals een Amerikaanse lezer meldt onder het Times-artikel: "Gelooft iemand nou echt dat de 'op hoog niveau' getrainde professionals binnen de Transportation Department het verschil zullen zien tussen batterijen die wel en niet zijn toegestaan? Hou er rekening mee dat ál je batterijen zullen worden weggegooid, óók die in je laptop".