Een van de nieuwe kabelbedrijven die staat te springen om diensten over de analoge kabel aan te bieden, is YouCa. Mede-oprichter Peter Jelgersma noemt de beslissing van de Europese Commissie "een grote doorbraak". Wel ziet hij nog een hoop hobbels op de weg naar een liberale kabelmarkt. “UPC zal alles proberen om zijn monopoliepositie zo lang mogelijk te behouden”, zegt hij tegen Webwereld. “Ze zullen nog wel een blik juristen opentrekken.”

Hij denkt dat de kabelreus in ieder geval een nieuwe zaak aan gaat spannen bij het College Beroep voor het Bedrijfsleven. “En dan zijn we weer een paar maanden verder”, zegt Jelgersma. UPC kan een nieuwe zaak aanhangig maken omdat het OPTA-besluit waar het nu om draait officieel een ander is dan waar de rechtszaak van vorig jaar over ging. UPC vocht toen een ander OPTA-besluit aan.

Jelgersma van YouCa ziet de mogelijke rechtszaak met vertrouwen tegemoet, omdat het CBB eind vorig jaar de bezwaren van UPC tegen het besluit van de OPTA ook al van tafel veegde.

Analoog versus digitaal

Het besluit van de OPTA houdt in dat kabelreuzen UPC en Ziggo hun analoge kabelnet moeten openstellen voor andere partijen. Nieuwe kabelaars zoals YouCa en Tele2 kopen dan administratief capaciteit in en bieden dan hetzelfde zenderpakket aan. Voor de kleine kabelbedrijven CAIW en Delta geldt deze verplichting niet.

Op het gebied van digitale televisie moeten alle aanbieders (Ziggo, UPC, CAIW en Delta) het mogelijk gaan maken signalen door te geven van tv-aanbieders. Iedereen kan in principe een kanaal beginnen en dit aanbieden via het digitale signaal, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Reactie UPC

UPC suggereert in een persverklaring dat er juridische stappen komen: “we hebben begrepen dat de Europese Commissie ervoor heeft gekozen om de beslissing van OPTA terug te verwijzen naar nationale besluitvorming. Vooralsnog zal UPC dan ook haar bezwaren tegen deze maatregel voortzetten. In onze visie zijn de Nederlandse televisie- en communicatiemarkten onder de meest concurrerende van Europa en hebben deze geen nieuwe regelgeving nodig." UPC gaf geen toelichting hierop.

De OPTA gaat nu met alle partijen om de tafel zitten om de toegang tot het kabelnet te regelen. Aan het einde van dit jaar moeten deze gesprekken zijn afgerond en de alternatieve aanbieders de markt op kunnen. Gezien de grote belangen verwacht ook de telecomwaakhond dat UPC nog beroep aan zal tekenen bij het College Beroep voor het Bedrijfsleven. Dit hoeft echter niet vertragend te werken. “Zolang de rechter zich er nog niet over heeft uitgesproken, gaan wij door”, zegt een woordvoerster van de OPTA.

Terug naar zwart-wit tv’s

Nederlands grootste kabelaar Ziggo is 'teleurgesteld' over het door Brussel bekrachtigde besluit. Volgens woordvoerder Gradus Vos is er al genoeg concurrentie op de televisiemarkt, en is de techniek van ondergeschikt belang. “Het zal de consument een rotzorg zijn welke techniek erachter zit”, zegt hij.

Ziggo wordt volgens Vos nu gedwongen te investeren in verouderde technieken. “Het is hetzelfde als de overheid winkeliers zou verplichten zwart-wit televisies te verkopen”, zegt hij tegen Webwereld. Het geld dat in het analoge net gestoken wordt, gaat ten koste van innovatie op andere gebieden zoals digitale televisie, waarschuwt hij.

Directeur Rob van Esch van brancevereniging NLKabel laat weten ‘niet blij verrast’ te zijn door het besluit. “De concurrentie neemt toe en de maatregelen worden zwaarder”, zegt hij. De keuze aan tv-zenders is volgens hem de laatste jaren al flink toegenomen door onder meer de komst  van Digitenne. De techniek acht hij van ondergeschikt belang. Tevens denkt van Esch dat het analoge signaal uit gaat sterven: “we gaan toch allemaal over naar digitaal.”