LG is aangesloten bij het Wireless Power Consortium (WPC) dat al jaren werkt met Qi, tot nu toe de bekendste standaard voor draadloos opladen. De Charging Orb die Nexus 4-bezitters kunnen kopen, werkt met deze standaard. Het Nederlandse Philips is een van de oprichters van het WPC dat apparaten voorziet van een officiële Qi-certificering. Al sinds 2008 is Qi met een langzame opmars bezig, maar er zijn andere kapers op de kust.

Nieuwe standaard is af

Op elektronicabeurs CES wordt al jaren gepronkt met draadloos opladen voor smartphones, maar het heeft tot nu toe nog geen grote vlucht genomen. Dit jaar heeft het WPC er een concurrent bijgekregen met de Alliance for Wireless Power (A4WP). Deze groep heeft maandag zijn eerste specificatie uitgegeven, ongeveer 4 maanden na zijn oprichting. Ter vergelijking: de eerste Qi-specificatie verscheen 9 maanden na de oprichting van de WPC.

De Flexible Wireless Power Certification (PDF) moet ontwerpers meer vrijheid geven om apparaten te ontwerpen die draadloos van energie kunnen worden voorzien. De ontwerpers moeten bijna elk oppervlak kunnen gebruiken en meerdere apparaten moeten tegelijk kunnen opladen - ook als ze verschillende specificaties hebben. Sony heeft patent op zo'n systeem waarbij verschillende toestellen soepel moeten kunnen laden. Deze fabrikant is overigens lid van de WPC die dus de Qi-standaard pusht, maar ook van de derde concurrent: de Power Matters Alliance.

Google pakt derde standaard

Maar dat is nog niet alles. Proctor & Gamble heeft samen met Powermat ook al dit jaar een standaardengroep in het leven geroepen die zich buigt over draadloos opladen. De Power Matters Alliance (PMA) is meteen met een vliegende start begonnen en draait een pilot in Boston waar bezoekers van de Starbucks hun smartphone kunnen opladen met een Powermat.

Android-producent Google staat pal achter de Power Matters Alliance. Google-goeroe Vincent Cerf is enthousiast over een wereld waarin energie en informatie draadloos rondstromen (video). Volgens hem is de PMA in staat om deze visie werkelijkheid te maken met grote spelers waaronder telco AT&T en koffieboer Starbucks.

Momenteel zijn fabrikanten en telecomaanbieders verdeeld over deze drie groepen. Diverse partijen werken overigens mee aan verschillende standaarden, zoals Samsung en Sony die twee verschillende organisaties steunen. In de WPC zitten onder meer Nokia, Huawei en chipmaker Texas Instruments. Chipfabrikant Qualcomm maakt deel uit van de A4WP, met onder meer NXP, Broadcom en Deutsche Telekom. De PMA bevat ten slotte onder meer de Amerikaanse telecomwaakhond FCC, chipbakker Intel en Google.