Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd om het biologische proces waarbij licht wordt omgezet in energie (fotosynthese), te gebruiken om energie op te wekken.

De opgewekte energie is voldoende om laptops, mobiele telefoons en andere apparaten minimaal een dag van stroom te voorzien. In totaal wordt ongeveer 12 procent van het zonlicht in energie omgezet.

In feite kan deze techniek bij meerdere gewassen worden toegepast. De proef werd uitgevoerd met spinazie omdat dit gewas goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is.

Het is voor het eerst dat proeven zijn geslaagd om via fotosynthese licht om te zetten in bruikbare energie. Voor het proces dienen de fotosynthese-proteïnen geïsoleerd te worden. Bij eerdere testen gingen de cellen hierbij verloren. Hierop hebben wetenschappers nu een oplossing bedacht waardoor de omgezette energie tot drie weken in de cellen bewaard blijft.

Toch denken wetenschappers dat het nog een jaar of tien zal duren voordat dit in de praktijk gebruikt zal worden. De omgezette energie kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden als noodvoorziening voor apparaten die op batterijen werken.

De resultaten van de 'spinazie-proef ' zijn gepubliceerd in het blad NanoLetters van de American Chemical Society.