Vorig jaar nog steeg Nederland naar de vijfde plaats van de wereldranglijst van meest concurrerende economieën en zag demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen daar nog een bevestiging in dat zijn nieuwe innovatiebeleid werkt. Maar nu is ons land alweer uit die top gekelderd, juist door slechte prestaties in dat innovatiebeleid. Het World Economic Forum doet dat innovatiebeleid nu af als ‘stroperig’, schrijft het Financieele Dagblad.

Minder geld uit Den Haag en bedrijfsleven

Minder geld van de overheid voor innovatie is daar de reden voor. Verhagen mikte met zijn innovatiebeleid op meer samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven, maar dat komt maar mondjesmaat van de grond. Het financiële gat dat Den Haag laat vallen, wordt niet opgevuld vanuit het bedrijfsleven, constateert het World Economic Forum.

De Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda concludeert in het FD dat de CEO’s in Nederland onder meer aangeven “ernstig te lijden” onder het tekort aan technici in Nederland. Dat zou een van de redenen zijn dat Nederland lager scoort. Het geklaag over het tekort aan hoogopgeleiden in de technische beroepen, zoals IT, is al langer niet van de lucht.

Wat is de ranglijst van wereldwijd concurrerende economieën? Een korte uitleg:

Volgens het World Economic Forum blijft Nederland op zich wel de tiende innovatieve economie ter wereld, heeft het goede opleidingen en zijn we snel in het agressief implementeren van nieuwe technologieën in onze productie. De infrastructuur geldt als een van de beste ter wereld. Utrecht blijft de nummer 1 als beste economisch concurrerende regio, Amsterdam staat vijfde en Zuid-Holland tiende.