Twintig studenten en een aantal recent afgestudeerden lanceren hetnieuwestemmen.nl. Op deze website kan iedereen die een stem wil uitbrengen op een lijsttrekker van een politieke partij, zijn mobiele telefoonnummer opgeven. Vervolgens ontvangt de kiezer een smsje met een wachtwoord, waarna hij op de website zijn stem kan uitbrengen.

Technici van de TU Delft ontwikkelden een systeem waarbij anoniem en maximaal één keer gestemd kan worden. Fraude valt niet helemaal uit te sluiten. "Mensen die twee mobiele telefoons hebben, kunnen twee keer stemmen", verklaart Jelmer Alberts van Het Nieuwe Stemmen tegenover Webwereld . De initiatiefnemers richten zich vooral op de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD, die op dit moment veel aandacht krijgt. Alberts relativeert het fraude-risico met de opmerking dat 'we inschatten dat het aantal mensen met twee mobiele telefoons ongeveer gelijk verdeeld is over de Rutte- en Verdonk-stemmers'.

Initiatiefnemer Godert van Gendt vindt het belangrijk dat kiezers ook op lijsttrekkers kunnen stemmen als ze niet lid zijn van de partij van de lijsttrekker. Van Gendt neemt daarbij het Amerikaanse systeem als voorbeeld. "Daar kan iedereen zich registreren als aanhanger van een partij en stemt daardoor mee bij de verkiezing van de partijleider. Het lidmaatschap is daar niet nodig." De jongeren die het idee ontwikkeld hebben noemen het dan ook een 'aanhangersraadpleging' als alternatief voor de 'ledenraadpleging' die politieke partijen nu gebruiken om lijsttrekkers te kiezen.

De studenten achter Het Nieuwe Stemmen zijn zelf leden van de PvdA, VVD, D66 en CDA. Ze willen nieuwe inbreng van jongeren stimuleren om 'vergrijsde verenigingen' die anders 'ten dode zijn opgeschreven' te redden.

Kandidaatlijsttrekkers Rutte en Verdonk van de VVD steunen de plannen, evenals D66-minister van bestuurlijke vernieuwing Alexander Pechtold. Hij zal zaterdagochtend tijdens de lancering van Het Nieuwe Stemmen op Het Plein in Den Haag als eerste zijn stem uitbrengen.