Waar eerdere studies aantoonden dat ieder willekeurig paar webpagina's met negentien clicks zou zijn verbonden, komen de onderzoekers nu met heel andere conclusies. De kern van het internet bestaat uit een sterk verbonden serie sites, die gezamenlijk een derde van het hele internet bevatten. Deze pagina's zijn onderling uitstekend verbonden met hyperlinks, en maken het de internetsurfer daardoor gemakkelijk om tussen de sites te reizen.

Een kwart van de sites bevindt zich in de zogenoemde beginzone. Het is wel mogelijk vanuit deze zone naar de kern te surfen, maar andersom is dat een stuk lastiger. Een ander kwart is vertegenwoordigd in de zogenoemde eindzone: verkeer naar deze sites is vanuit de kern wel mogelijk, maar een weg terug is veel omslachtiger.

Wat overblijft zijn de onverbonden sites. Deze beslaan ongeveer twintig procent van het web. Deze sites hebben nauwelijks verbindingen van of naar de kern, en worden daardoor veel minder bezocht, ook door de index-sites.

Het onderzoek is gebaseerd op 500 miljoen webpagina's. De onderzoekers hopen dat op basis van deze resultaten nieuwe indexeer-modellen worden ontwikkeld. Zij benadrukken het belang van vindbaarheid, zeker voor e-commercebedrijven.