Google introduceerde eind vorige week een webversneller die het surfen met een breedbandverbinding moet versnellen. De Web Accelerator doet dit onder andere door lokaal kopieën van websites op te slaan en deze up-to-date op de harde schijf te houden. Tevens verlopen de aanvragen van pagina's via de servers van Google.

Het lokaal opslaan van websites zorgt nu al voor problemen. De applicatie anticipeert mede het gedrag van de gebruiker en haalt webpagina's binnen voordat de gebruiker ze opvraagt. Verscheidene webapplicaties ondervinden hierdoor problemen met deze functie van het programma. Door de cache worden bijvoorbeeld accounts gesloten, omdat Google de pagina waar men zich moet afmelden alvast binnenhaalt en zo het account sluit voordat de gebruiker goed en wel is ingelogd.

Gevolg is dat de gebruiker zich in allerlei bochten moet wringen om zijn account weer te kunnen gebruiken. Volgens Google wordt het probleem veroorzaakt doordat de websites met problemen zich niet aan de geldende standaarden houden. Dat zou betekenen dat de Accelerator met erg veel websites problemen gaat ondervinden.

Een ander aspect is dat de Web Accelerator ook pagina's opslaat die de gebruiker niet bezoekt. Deze pagina's worden niet in het tijdelijk geheugen (cache) van de browser opgeslagen, maar in een cache van Google's software.

Inmiddels is de software (tijdelijk) niet meer te downloaden van de website van Google.