Zeven projecten van in totaal 99 inzenders hebben vrijdag subsidie toegekend gekregen in het kader de veertiende ronde van de Digitale Pioniers-regeling, maakte de Stichting Kennisland dit weekend bekend.

Onder de winnende projecten is de site in aanbouw Verbeterdebuurt.nl, die wil buurtbewoners klachten en verbeterpunten over hun wijk wil laten indienen. Deze punten komen met hun locatie op een interactieve buurtkaart.

Het project is gebaseerd op de vergelijkbare Britse site Fixmystreet.com, waar afgelopen maand al 800 verbeterpunten daadwerkelijk zijn uitgevoerd door lokale overheden.

Open content vertalen

Het project Open Progress kreeg ook subsidie. Open Progress wil Wikimedia Commons, dat meer dan twee miljoen vrij gelicenseerde digitale media heeft, toegankelijker maken. Wikimedia Commons bevat een schat aan materiaal die niet bruikbaar is voor mensen die geen Engels spreken. De bedoeling is dat internetters zelf labels in de taal van de gebruiker te laten maken. Ook zoekopdrachten in de eigen taal met als resultaten die in een andere moeten mogelijk worden.

Het Sprekend Boek maakt boeken via internet toegankelijk voor motorisch gehandicapte kinderen door ze als aanklikbare plaatjes met gesproken teksten aan te bieden. Deze boeken zijn, met aangepaste bediening, in eigen tempo op een computer te lezen. Op de site van Het Sprekend Boek komen zowel gratis boeken te staan als een abonnementsysteem als de site in september live gaat.

De Alane Newsreader van Edia.nl laat inburgeraars sneller Nederlands leren door ze in een webomgeving krantenartikelen op maat te tonen. Bij nieuwe, onbekende woorden wordt gelinkt naar Wikipedia en Omegawiki.

Een andere winnaar was Cool Media Hot Talk, een online platform voor discussies. Internetters kunnen onder meer sprekers voordragen en vragen stellen die tijdens het debat worden behandeld.

De Digitale Pioniers is een subsidieregeling voor maatschappelijke internetprojecten. De projecten krijgen eenmalig maximaal 15 duizend euro. Eerder kregen projecten als de open source-kaart OpenStreetMap, gps-site Bliin.com en architectuursite Mimoa.eu geld in het kader van deze regeling.