Vooraf was onduidelijkheid of de gemeente Boxtel de vergunning wel zou verlenen en stapte de organisatie naar de rechter. Maar uiteindelijk kwam de vergunning er toch en betitelde de gemeente de samenwerking zelfs als 'buitengewoon prettig'.

Nu het evenement achter de rug is, zegt de gemeente in een reactie tevreden terug te kijken op het evenement dat zonder enig incident is verlopen. De burgemeester liet zich van zijn goede kant zien en kwam zelfs op het evenement op bezoek. Het viel de burgervader op dat alles er zo rustig was.

Niet snel

Toch betekent de goede ervaring niet dat de hackers over vier jaar weer in Nederland zullen komen, want organisator Rop Gonggrijp overweegt volgende keer in Duitsland te gaan zitten. Dat heeft volgens Gonggrijp alles te maken met de regelzucht in Den Haag, waarbij de wetgever verplicht stelt dat voor tenten waar meer dan vijftig mensen in kunnen staan, al drie maanden van te voren een vergunning moet worden aangevraagd. In Duitsland is het net iets minder bureaucratisch.

De gemeente Boxtel erkent dat er nogal wat moet gebeuren voor een vergunning. "Als gemeente hebben we hier ook geen keus in", legt Alexander Hardebol uit. "We zijn daarin voorzichtig, want als er iets misgaat dan kijkt iedereen meteen naar de verstrekker van de vergunning."

Hij kan zich wel in de organisatie van het evenement verplaatsen, maar denkt voor een volgende keer weinig te kunnen veranderen. Hardebol wijst erop dat in het geval van What The Hack de vergunning binnen vier weken na aanvraag rond was.